Naar de startpagina
VerlanglijstAccountWagen

Hoe bereken ik hoeveel vermogen mijn radiator moet hebben?

Het juiste vermogen voor jouw radiator hangt van drie factoren af, namelijk de inhoud van de kamer die je wilt verwarmen, de gewenste kamertemperatuur en de isolatiegraad en andere correctiefactoren.

Stap 1. Bereken de inhoud van de ruimte

Als eerste berekent je de kubieke meters van de ruimte die je wilt verwarmen. Dit doe je door de lengte x de breedte x de hoogte te berekenen.

Stap 2. De gewenste kamertemperatuur

Een huis bestaat uit verschillende ruimtes. De gewenste temperatuur verschilt vaak per ruimte. Hieronder vind je een overzicht van een aantal ruimtes, de aanbevolen temperatuur voor desbetreffende ruimte en het daarbij benodigd aantal Watts per kubieke meter.

RuimteAanbevolen temperatuurBenodigd aantal Watts per m3
Woonkamer/keuken22 graden50 Watt
Badkamer24 graden70 watt
Studeerkamer22 graden50 watt
Slaapkamer18 graden40 watt
Hal/toilet18 graden40 watt

De kubieke meters van de desbetreffende ruimte vermenigvuldigt je met het 'Benodigd aantal Watts per m3'. Zo bereken je het benodigd aantal Watts voor deze specifieke ruimte.

Stap 3. De isolatiegraad van je huis en andere correctiefactoren

CorrectiefactorRekenfactor
Slechte muurisolatie1.3
Hoek- vrijstaande woning1.1
2 graden hogere temperatuur1.1

Indien je één van bovenstaande correctiefactoren wilt toepassen is de berekening als volgt: bereken de inhoud van de ruimte (lengte x breedte x hoogte). Vervolgens vermenigvuldig je de inhoud van de ruimte met het benodigd aantal Watts per kubieke meter. Hierna vermenigvuldig je het totaal aantal Watts met één van de correctiefactoren. Je kunt aan de hand van dit vermogen jouw radiator uitkiezen.